Sunday, August 8, 2010

PERUTUSAN YDP IKRAM P PINANG SEMPENA RAMADHAN 2010

PERUTUSAN YDP IKRAM P PINANG SEMPENA RAMADHAN 2010Pahala Ramadhan Diraihi

Tahun Ini Tidak Rugi LagiAssalamu ‘alaikum wbkt

Segala pujian bagi Allah yang telah menemukan Ramadhan kepada kita. Selawat dan salam atas Nabi Muhammad saw. Yang meninggalkan sunnahnya sebagai panduan.Ahlan wa Sahlan,Ya RamadhanBulan yang disambut dengan gembira oleh para mukminin.Bersyukurlah kerana kita berada di bulan pesta ibadah pada tahun masihi 1431 yang menandakan Allah memberi peluang kepada kita untuk menghapus noda dan menambah pahala kebajikan.Sabda Rasulullah s.a.w "Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keinsafan dan keimanan, diampunkan segala dosa-dosanya yang telah lalu."Ikhwah dan akhawat yang dirahmati sekalian.

Dalam konteks jamaah IKRAM yang menjadikan tarbiah unsur penting untuk kelestarian perjuangan Islam, saya menyeru diri saya dan ahli IKRAM semua agar bulan puasa tahun ini kita :-a) Hidup dan kemaskan amal yaumiah. Jangan lupa ma’thurat kubra, solat subuh berjamaah, solat-solat sunat dan lain-lain yang termaktub di dalam senarai semak usrah kita.

b) Kaji al Quran. Kita tidak harus berpuas hati sekadar berjaya khatam Quran, malahan bagi saya, menela’ah kitab-kitab tafsir membuka pintu keberkatan Ramadhan ini.

c) Ziarah menziarahi anak-anak usrah, kaum keluarga dan ahli-ahli IKRAM. Ini peluang kita menambah ukhuwwah yang menjadi teras kekuatan IKRAM.

d) Banyakkanlah taubat yang ikhlas kepada Allah. Galakkan bangun awal untuk solat tahajjud minta keampunan dari Allah. Doa maqbul ketika keseorangan di malam yang hening. Suasana begini menambahkan rasa kerdil diri dan membuat kita khusyuk dalam kemanisan solat.

e) Banyakkan bersedekah, anjur program sumbangan fakir miskin dan jamu mereka berbuka. Pahala mereka berpuasa, Allah tidak akan kurangkan sedikit pun untuk kita.

f) Muhasabah diri, mengimbau kembali kelalaian kita dalam ibadah, terlepas pandang amanah menggalas tarbiah dan memacu dakwah.

g) Tetapkan beberapa objektif-yang- perlu-dicapai dalam bulan yang berkat ni. Contohnya, "Aku akan menghabis hafaz surah al-Mulk, surah as Sajdah." Mungkin juga azam nak bangun solat tahajjud selang sehari pun satu idea yang baik. Meletakkan sasaran objektif dapat memberi motivasi untuk cemerlang dalam ibadah Ramadhan tahun ni.Ahli IKRAM yang dikasihi sekalian.Akhir sekali, sepanjang bulan ini lazimkan lidah berdoa yang tidak semestinya selepas solat sahaja,” Ya Allah! Aku memohon redha Mu dan syurga. Dan aku berlindung dengan Mu dari keperitan dan azab api neraka.”


Mudah-mudahan ini menjadi persediaan untuk meningkatkan lagi kekebalan iman dan taqwa. Melonjakkan lagi usaha memacu dakwah tarbiah IKRAM dan memimpin ummah.

0 comments:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template